Nyfunnen gammal kärlek!!!
Idag bara fick jag för mig att jag skulle baka lite igen. Senast var det
italienska baguetter, men nu så idag blev det till att dels sätta en
fyra dagars surdeg och en snabb suris(tar bara 1-2 dygn)
I fyradagars så har jag använt 2Dl Rågmjöl och 2,5Dl Vatten.
Detta ska sedan plastas in och spontan jäsa!! efter 2dagar är de
till att fylla på degen!!!
Snabb surisen innehåller 3Dl rågsikt, 3dl vatten och 25gr sötjäst.
Denna jäser mycket snabbare och är klar redan efter 1-2 dygn....
Man ser verkligen att degen lever, det bubblar och jäser för fulla muggar..
Som ni ser så börjar det bli lite fullt i skålen, tror nästan att jag måste sätta
skålen i en störra gryta, annars har jag väl surdeg över allt!!!
Under tiden som detta lilla "projekt" pågår, var jag tvungen att baka lite
annat bröd. Bröd som blir färdigt idag.....
Då blev det i litet rågbröd.... jag uppdaterar lite senare... med
receptet och lite bilder!!!
Hoppas att även ni ska bli lite inpererade att sätta fart!!!
glöm inte: den som inte vågar misslyckas, kommer heller inte att LYCKAS
Jamen det kanske man skulle prova på, alltid gott med nybakat bröd! Bloglovin är jättebra verktyg, alla mina favoritbloggar är samlade på ett och samma ställe, behöver inte leta överallt!
Ha det så bra du och Ellen
Fler än jag som bakat på morgonen.
Här blev det bara muslibullar..
blänger på mobilen
Ingen inbjudan på kaffe och nybakat bröd till.. Hm jaja går väl ner på standen igen då.. Ha en bra dag.. Kramar från mig
Finska surdegskakor. (om man gillar lite segt bröd med tuggmotstånd)
Till ca 18-20 st behöver du
surdeg:
5 dl ljlummet vatten
4 dl grovt rägmjöl
2 dl rågkross
1½ msk honung. Rör ihop. Sätt plast över och ställ på ett varmt ställe tills dagen efter.
rågdeg:
1 dl ljummet vatten
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk sirap
5 dl grovt rägmjöl
4 dl durumvetemjöl
rågmjöl till utbakning
Dag 1 Gör surdegen
Dag 2 Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten.
Rör i surdegen och tillsätt salt. sirap.
arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt i minst 10
minuter för hand eller 5 minuter med maskin
Jäs 1 timme
Tag upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den. (använd mycket mjöl)
Dela i ca 20 bitar. Rulla till bollar som kavlas ut till kakor ca 12 cm i diameter. Kavla bara på ena sidan så jäser kakorna upp bättre.
Lägg kakorna på plåt och låt jäsa i 20-30 min
Grädda i 275 grader Ca 8 minuter om dom är tunna. 15 minuter om man gör dom lite tjockare.
Själv bakar jag ut dom gaska tunna för jag gillar mycket tuggmotstånd.
Det var kloka ord du avslutade med. Jag måste säga att jag verkligen gillar din blogg. Har länkat till dig ifrån min blogg. Hoppas det är okej??
Det ser jävligt gott ut!